2021 YTB Türkçe Ödülleri Yarışması

Perşembe, Temmuz 1, 2021

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı Türkçe yazmaya teşvik etmek, Türk Diasporasına özgü edebiyat alanında yeni açılımları teşvik etmek ve Türk Diasporası içerisinde yazın alanındaki yetenekleri keşfedip onları yayın dünyası ile buluşturmak amacıyla “YTB Türkçe Ödülleri” yarışmasını düzenliyor. Türkçe’nin doğru, düzgün, güzel ve yaygın bir şekilde kullanılması hedefiyle farklı alanlarda ilana çıkan program, “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı”na anlam ve heyecan katıyor. Program ismini, kurduğu şiir iklimi ile insana dair sevgi ve inancın remzi olan Türk şiirinin baş tacı Yunus Emre ile şereflendiriyor ve 2021 yılında “YTB Türkçe Ödülleri Yunus Emre Özel” ismi ile ilana çıkıyor.

YTB Türkçe Ödülleri yarışması öykü, şiir, deneme ve kitap desteği olmak üzere 4 ayrı kategori altında düzenlenecek ve her kategori için ayrı bir seçici kurul oluşturulacaktır. Seçici kurulun esas alacağı değerlendirme kriterleri arasında; Türkçenin doğru ve etkili kullanımı, dil bilgisi ve imla kurallarına uygunluk, başvuru yapılan kategorinin şeklî ve teknik özelliklerine asgarî düzeyde uygunluk, özgünlük ile üslup olacaktır.  Ayrıca yarışmada yer alacak eserin, Türk Diaspora edebiyat üretimini artırması, zenginleştirmesi ve bu türe yönelik yeni açılımlar kazandırması da değerlendirme açısından önem taşımaktadır. Öykü, şiir ve deneme kategorisinde dereceye giren adaylara, birincilik ödülü olarak 20 bin TL, ikincilik ödülü olarak 15 bin TL, üçüncülük ödülü olarak ise 10.000 TL verilecektir. Bunun yanında ise seçilen bir esere 10.000 TL Yunus Emre Özel ödülü verilebilecektir. Kitap desteği kategorisinde ise ilk 5’e giren eser sahiplerine telif ve basım desteği olarak 20 bin TL’ye kadar destek sağlanacaktır.

 

Bununla birlikte tüm kategorilerde ilk 10’a giren yarışmacılara YTB Türk Edebiyatı Kitap Seti hediye edilecek olup YTB Yazarlık Akademisi Programına ücretsiz olarak katılma imkânı sunulacaktır. Kitap seti hediyesi, kazananlara YTB Türkçe Ödülleri Ödül Gecesi ya da Yazarlık Akademisi programı akabinde takdim edilecektir.

 

BAŞVURULAR 30 HAZİRAN 2021 TARİHİNDE SON BULUYOR

 

YARIŞMA TAKVİMİ:

  • Başvuru Tarihleri:                        28 Şubat - 30 Haziran 2021
  • Teknik Değerlendirme:                30 Haziran - 15 Temmuz 2021
  • Seçici Kurul Değerlendirmesi:   15 Temmuz - 15 Ağustos 2021
  • Kazananların İlanı:                       01 Eylül 2021
  • Ödül Töreni:                                  Tarih ve yer bilgisi www.ytb.gov.tr’de ilan edilecektir.

 

Yarışmaya katılmak isteyen vatandaşlarımız eserlerini istenilen belgelerle birlikte YTB tarafından ilan edilen başvuru süreleri içerisinde elektronik posta yoluyla (turkceodulleri@ytb.gov.tr) iletmeleri gerekiyor. Yarışmaya başvurmak için gerekli olan başvuru formu, özgeçmiş şablonu ve şartname www.ytb.gov.tr adresinden (aşağıdan) indirilebilecektir. Başvuru süreci içerisinde gönderilmeyen eserler yarışmaya kabul edilmeyecektir.

Şiir kategorisi şartnamesi için tıklayınız.

 

Öykü kategorisi şartnamesi için tıklayınız.

 

Deneme kategorisi şartnamesi için tıklayınız.

 

Kitap desteği kategorisi şartnamesi için tıklayınız.

 

Başvuru formu için tıklayınız.

 

Özgeçmiş şablonu için tıklayınız.


İlgili Haberler

telve
Telve

Göç geçmişim, büyüklerimin anıları, tecrübeleri, fotoğrafları, hatıralarım, Alman kültürü, Türk gelenekleri ve en önemlisi Mü

Perşembe, 28 Mart 2024

duyurular
Duyurular

4/B Sözleşmeli Personel Alımı Sınav Tarihleri Açıklandı

Perşembe, 28 Mart 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

2024 Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından “Dost

Salı, 26 Mart 2024