Telve 11. sayısında “Edebiyat Bize Burada Yardım Edebilir mi?” sorusuna cevap arıyor…

Çarşamba, Mart 6, 2024

Müşterek değerleri Türkçe olan diasporadaki genç yazar ve şairleri edebiyat zemininde buluşturan Telve dergisinin 11. Sayısı çıktı!

Paris, Strazburg, Utrecht, Brüksel, Hannover, Köln, Duisburg, Stuttgart, Frankfurt, Salzburg, Münih ve Viyana’da gerçekleştirilen Telve okur-yazar buluşmaları ile kitlesini genişleten Telve dergisi bu sayısında Almanya, ABD, Avusturya, Belçika ve Fransa’dan 30 ismi ağırlıyor.

Telve’nin
bu sayısında Almanya/ Hanover’den serbest tasarımcı ve illüstrasyon sanatçısı Betül Benan Arslanoğlu’nun yolculuğunu, ilham kaynaklarını, Türkçe hikâyesini ve gelecek projelerini anlattığı bir söyleşi yer alıyor.

Türk diaspora edebiyatına önemli katkılar sunan dergide gurbet, göçmenlik, topluma ve değerlere yabancılaşma, aidiyet, memleket özlemi, entegrasyon, kimlik bunalımı, yabancı düşmanlığı gibi çeşitli temalarda öykü ve denemeler bulunuyor.

Telve
’nin öykü bölümünde Belçika/Heusden-Zolder’den Fatmanur Tülümen’in “Brüksel’de Baskın”, Almanya/Aalen’den Furkan Uzun’un “Üç Kulübe Kaçkını”, Avusturya/ Viyana’dan Belkıs Kılıç’ın “Spes in Silva” Almanya/Mannheim’den Fatma Türk’ün “Kırlangıç Ağırlığında” Belçika/Gent’den Gülsüm Durna’nın Âlem’in Çırpınışları başlıklı eserleri dikkat çekiyor.

Telve
’nin deneme bölümünde Almanya/Hamburg’dan Emine Doğrul’un “Henrietta Yaşıyor Mu?” Almanya/Minden’den Zeynep Yaman’ın “En Büyük Soru(n): İnsan mı?” Fransa/Haguenau’dan Şebnem Hamurcu’nun “Sonsuzluğun KıyısıAlmanya/Münih’ten Ayşe Üstündağ’ın “Berlin Sokakları” Avusturya/ Bregenz’den Sena Şeker’in “Sessizliğin Dilinde Hâller” Avusturya/ Viyana’dan Zümra Ufuk’un “Seviyor, Sevmiyor, Seviyor, Sevmiyor…” Almanya/Stuttgart’dan Nüket Durur’un “Fotoğraflar, Anılar ve Gelecek” Almanya/Sindelfingen’den Münire Eslem Bozkurt’un Şerefü’l Mekân Bi’l Mekîn başlıklı denemeleri yer alıyor.

Telve
’nin şiir bölümde ise Almanya/Münih’ten Nezahat Ceylan’ın “Orion’a Mektuplar II”, Bielefeld’den Yasemin Kelkit’in “Durağan Olasılıklar ve Biz”, Herne’den Talib Ensar Dutak’ın “Karlı Dağ”, Hamburg’dan Aslıhan İnce’nin “Rıhtım Koşusunda Çınlayan Dilek”, Recklinghausen’dan Hasibe Büşra Yüksel’in “Kendine Seyyah!” ve Bielefeld’den Seyyid Yıldız’ın “Kayıp Fotoğraf” başlıklı şiirleri yer alıyor.

Uluslararası Genç Yazarlar Akademisi kapsamında 15 Ekim 2023’te Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen Telve-Bağlar ortak oturumunda ise Telve yazarları “Edebiyat Bize Burada Yardım Edebilir Mi? sorusundan yola çıkarak edebiyat ve hayata dair sorular sordu, cevaplar aradı. Fransa/Nancy’den Ecem Tuba Hızarcı; “Biz “bura”yı eksik bir yer olarak gördüğümüz için, edebiyatı burada bize yardımcı olması için yaratıyor olabilir miyiz?” sorusunu ortaya attı. Almanya/Münih’ten Elif Neslihan Güney ise “Edebiyat bence hem bizim için hem de birlik ve beraberliğimiz için, sorunlarımızı ve duygularımızı dile getirebilmek için çok önemli ve evet, edebiyat bize burada yardımcı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu. Almanya/ Bielefeld’den Yasemin Kelkit ise “Edebiyat burada bize her zaman yardımcı olabilir mi?

Hayır, çünkü eyleme dönüşmeyen hiçbir şey bizim için tam manasıyla faydalı olmayacaktır. Yazdığımızın arkasında düşünsel olarak dursak dahi, o düşünceyi yaşantımızla insanlara yansıtmıyorsak bunun faydalı olacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı. Almanya/Berlin’den Ertuğrul Sabuncu ise “Edebiyat bize burada yardımcı olabilir mi?” sorusunu cevaplayabilmek için önce aklımızda ve etrafımızda dönüp dolaşan bazı ve kavramları ve kelimeleri düzeltmemiz gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Telve
'nin 11. sayısını okumak için tıklayınız.

Telve'nin tüm sayılarını okumak için tıklayınız. 


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alımı Sınav Sonuçları

Cuma, 26 Nisan 2024

telve
Telve

Merhabayla hoşça kal arasına sıkışmış bir zamanda yürüyorum Berlin sokaklarında. Varlığımın mayalandığı şehirden izlere, enge

Cuma, 26 Nisan 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali"

Pazartesi, 22 Nisan 2024