Sözlü Tarih Çalışmaları

Çalışma Alanları

Sözlü Tarih Çalışmaları

Sözlü Tarih Çalışmaları

Başkanlığımızca desteklenen sözlü tarih çalışmaları ile kardeş topluluklara yönelik tarihi değerlerin kayıt altına alınması ve geçmişte yaşanan acıların tekrarlanmaması için dünya barışının öneminin genç nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. 2019 yılında “Onlar Da İnsandı” Kırım Sözlü Tarih Çalışması ve  “1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar” çalışması olmak üzere 2 adet sözlü tarih çalışmasına destek verilmiştir.

“Onlar Da İnsandı” Kırım Sözlü Tarih Çalışması

Kırım Tatarlarının 1944’te yaşadıkları sürgün acısının kayıt altına alınması amacıyla “1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” gerçekleştirilmiştir. Sürgünü yaşayan yaklaşık 250’ye yakın Kırım Tatarı ile görüşmeler yapılarak, yaşadıklarının gelecek nesillere aktarılması, belgesellere ve bilimsel çalışmalara konu olması için kayıt altına alınmıştır.

 

 

 

1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar

"Ahıska Sürgününün 75. Yıl Anma Programı" dolayısıyla sürgün anılarını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla birçok projeye imza atılmıştır. Çalışmalar kapsamında ilk olarak "Sözlü Tarih Çalışması Belgesel Kitabı" hazırlanmıştır.

Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde yaşayan Ahıska Sürgününe tanık olmuş Ahıska Türkleri ile mülakatlar gerçekleştirilerek hazırlanan belgesel kitap ile Ahıska Türklerine ait kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması planlanmaktadır.

Bunun yanı sıra "Ahıska Bölgesi Türk-İslam Eserleri Envanter Kitabı" ile Osmanlı ve Gürcü arşivlerinde geniş çalışmalar yapılarak, Ahıska şehir merkezi ile Aspinza şehir merkezi arasındaki Türk eserleri tespit edilerek bu eserlerin fotoğraflanması sağlanmış ve mimari çizimleri kayıt altına alınmıştır.

 

 

 

Haberler

Image
Hafıza Kardeş Topluluklar

Gönül Coğrafyamızın Şaheseri: Mevlid ve Tercümeleri

Türk şiirinin kendisinden sonra gelen metinleri içerik, biçim ve duygu yönünden en fazla etkileyen metinlerinden Süleyman Çel...

Image
Hafıza Kardeş Topluluklar

Milletinin terakkisine adanan bir ömür: İsmail Gaspıralı

Türk Dünyasının yetiştirdiği büyük reformcu, eğitimci, gazeteci, fikir ve aksiyon adamı İsmail Gaspıralı, ideallerini gerçek...

Image
Hafıza Kardeş Topluluklar

Sürgün ve Hafıza

Yıldız Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen “Bulgaristan’dan Türklerin 1989 Zorunlu Göçü: 30 Yıl Sonra Göçmenlerin Algılar...

Image
Hafıza Kardeş Topluluklar

Türk Dünyasında Repressiya

Stalin döneminde çeşitli zulümlere maruz kalan Türk toplulukları, ilim insanları, aydın ve sanatçıların ele alındığı Türk Dün...

Videolar

YTB 13 Yaşında

YTB 13 Yaşında

Nerede bir vatandaşımız, soydaşımız ve akrabamız varsa biz oradayız.
Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı

Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı

2022-2023 dönemi KATİP katılımcıları Türkçe Kursu, Kurum Ziyaretleri, Kültürel Geziler ve Seminerler başlıklarında 10 ay boyunca çeşitli eğitimler ve etkinlikler gerçekleştirdi.