Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) destekleriyle TRT Çocuk'un sevilen dizisi "Rafadan Tayfa"nın mask...
Çalışma Alanları
Destek/Burs Programları
TÜRKÇE SAATİ PROJE DESTEK PROGRAMI
Uluslararası göçlerin kalıcı bir gerçeklik haline geldiği toplumlarda doğup büyüyen çocuklar, çok dilli bireyler olarak dünyayı iki iletişim alanı ve iki anlam dünyası üzerinden öğrenmeye çalışır. Çok dilli ve çok kültürlü ortamların etkisi altında yetişen çocukların dil gelişimi süreci, üzerinde hassasiyetle durulması gereken meselelerin başında gelmektedir. Zira bu çocukların eğitim hayatlarının ve ikinci dil öğrenimi süreçlerinin başarılı bir şekilde ilerlemesi için okul öncesi ve okul döneminde sağlıklı bir ana dili edinimi büyük önem arz etmektedir. Çocukluk döneminde çok dilli eğitim sürecini sağlıklı bir şekilde geçiren çocuklar, sahip oldukları dilsel ve kültürel zenginlik ile dünyaya farklı açılardan bakmayı öğrenir. Hayata bu pencereden bakabilen çocuklar, her iki topluma katkı sağlamanın ve ülkeler arasında bir köprü oluşturmanın önemini kavrar. Bir tohumu fidan yapmanın ve her iki topluma meyve veren bir ağaç haline getirip olgunlaştırmanın temeli sağlıklı bir ana dili eğitimidir. Bu amaçlarla, Başkanlığımız yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının kendi imkânlarıyla yıllardır sürdürdükleri Türkçe eğitim çalışmalarını bu yöndeki kurumsallaşmaları Türkçe Saati Destek Programı kapsamında desteklemekte ve teşvik etmektedir. YTB’nin Türkçe eğitimine ilişkin proje destekleri Türkçe Saati Proje Destek Programı adı altında birleştirilmiştir.
Türkçe Saati Proje Destek Programına başvurular detayları aşağıda yer alan üç modül çerçevesinde alınacaktır.
Modül 1- Tohum: Okul öncesi dönemdeki çocuklara Türkçe ve ülke dilinde çift dilli oyun gruplarının oluşturulmasını,
Modül 2- Fidan: Okul dönemindeki çocuklar ve gençlere yönelik Türkçe kurslarını,
Modül 3- Ağaç: Türkçe ve ülke dilinde hizmet veren çift dilli okul öncesi eğitim kurumlarının desteklenmesini içermektedir.
Her üç modüle dair açıklama içeren 2022 ortak başvuru rehberi için tıklayınız.
Proje bilgi sistemine giriş için tıklayınız.
Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, Türkiye ile tarihî, sosyal ve kültürel bağlarını güçlendirerek katılımcılar arasında sürdürülebilir iletişim sağlanması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında yurt dışında faaliyet gösteren Türk STK’lar ile iş birliği halinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın öz kültürlerini yerinde tanımalarına ve Türkiye’nin tarihî ve kültürel mekânlarını görmelerine imkân sağlayacak dil, kültür ve medeniyet temalı etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

GENÇ DESTEK PROGRAMI
Yurt dışında yaşayan gençlerimizin fikirlerini ve projelerini hayata geçirerek kendi toplumlarına, yaşadıkları ülkelere ve esasen insanlığa katkı sağlayacak çalışmalarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilmiş programdır. Özellikle eğitim öğretim yoluyla içinde bulundukları toplum ile yoğun etkileşim içinde olan diasporamızın genç nüfusunun bir taraftan yaşadıkları ülkelerde farkındalığı yüksek, üretken ve başarılı bireyler olmaları, diğer taraftan Türk toplumu ve Türkiye ile bağlarını kuvvetlendirmeleri hedeflenmektedir.

FUAT SEZGİN ÜSTÜN BAŞARI BURSU

LİSE BİTİRME BAŞARI BURSU
Yurt dışında yaşayan gençlerimiz arasında lise eğitimi ve başarılı olarak bitirme oranları her geçen gün artmaktadır. Gençlerimizin lise eğitimi almalarını teşvik etmek ve bu alanda farkındalık oluşturmak amacıyla Yurtdışı Vatandaşlar Lise Bitirme Sınavı Başarı Bursları programı oluşturulmuştur.


YURTDIŞINDAKİ TÜRK ÇOCUKLARINA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Yurt dışında yaşayan çocuklarımıza ana dilleri olan Türkçeyi ve Türk kültürünü öğretecek eğiticileri yetiştirmek amacıyla Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı geliştirilmiştir. Programın amacı yurt dışındaki Türk çocuklarına ana dillerinde okuma, yazma ve konuşma gibi temel dil becerilerini kazandırmaktır. Türk kültürünü yurt dışında yaşayan yeni nesillere tanıtacak eğiticileri yetiştirmeyi planlayan program, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dikkatine sunulmaktadır.

HUKUK ALANINDA UZMANLIK BURSU
Yurt dışında büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yaşamlarını devam ettiren 7 milyondan fazla vatandaşımızın günlük hayatın pek çok alanında ayrımcılık ve İslam düşmanlığına giderek daha fazla oranda maruz kaldıkları görülmektedir. Eğitim, istihdam, kamu hizmetleri ve sosyal yaşamda Müslüman ve/veya Türk olmaktan kaynaklı hak ihlalleri ve ayrımcılığın yanı sıra, nefret söylem ve eylemlerinin de mağduru olan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde haklarını arayabilecekleri etkin mekanizmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaca binaen geliştirilen “Hukuk Alanında Uzmanlık Bursu” ile vatandaşlarımıza bulundukları ülkelerdeki hakları ve maruz kaldıkları ayrımcı uygulamalar ve İslam düşmanı saldırılar karşısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair bilgilendirme ve hukuki danışmanlık sağlayacak hukukçularımızın sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliğinin tesis edilmesi amaçlanmaktadır.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER ALANINDA UZMANLIK BURSU
YTB “Aile ve Sosyal Hizmetler Alanlarında Uzmanlık Bursu” ile yurt dışında ikamet eden ve bu ülkelerde bulunan aile ve sosyal hizmetlere uygun bölümlerde (pedagoji, sosyal pedagoji, pedagojik psikoloji, psikoloji, klinik psikoloji, tıp ve doğal tıp uzmanlığı (Heilpraktiker), gerontoloji vb.) üniversite eğitimi almış uzmanların terapi ya da danışmanlık gibi özel alanlarda uzmanlaşmalarını sağlayacak mesleki sertifika programlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Haberler
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, AFAD tarafından depremden etkilenen insanlara sıcak bir y...
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) depremden etkilenen bölgelere yönelik yardım ve dayanışma faaliye...
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından tüm emek ve imkanlarını seferber ederek b...