Diaspora Gençleri Şehitlerimizin İzinde Sarıkamış’taydı

Çarşamba, Ocak 18, 2023

Haydi Gençler Sarıkamış'a programı kapmasında diaspora gençleri, Erzurum-Kars bölgesinin tarihî mekânlarını rehber eşliğinde ziyaret etti. Program boyunca müze, medrese ve cami gezilerinden türbe ziyaretlerine oldukça kapsamlı bir rotada tarih ve kültür yolculuklarını tamamlayan gençlerimiz, son olarak Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ne katılarak bölgenin tarihimizdeki yerine dair önemli bir farkındalık kazanmış oldu.

6-8 Ocak 2023 tarihinde YTB’nin gerçekleştirdiği Haydi Gençler Sarıkamış’a programı, program kapmasındaki tarih ve kültür rotalarının tamamlanışının ardından sona erdi.  Sarıkamış Harekâtı’na sebep olan olayların silsilesine uygun olarak Erzurum’daki tarihî güzergâhlarla başlayan program Kars’taki gezilerin ardından Allahuekber Dağları’nda yapılan Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’yle nihayete erdi. Program kapmasında diaspora gençlerimiz Erzurum-Kars bölgesinin Türklerin Anadolu’yu yurt edinmelerindeki önemini işaret eden tarihî mekânlarını rehber eşliğinde ziyaret etti. Büyük çoğunluğu Erzurum-Kars bölgesine ilk kez gelen gençlerimiz, gezi boyunca Türk tarihinde önemli birer kilometre taşı olan tarihî eserler ve yerler hakkında bilgiler edindi, bölge halkıyla kaynaştı ve bölgenin kültürel ve gastronomik değerlerini de tanıma imkânı buldu. Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de paydaşı olduğu program boyunca diasporadaki gençlerimiz müze, medrese ve cami gezilerinden türbe ziyaretlerine, bölgenin önemli gastronomik merkezlerinden sivil yapılarına oldukça kapsamlı bir rotada tarih ve kültür yolculuklarını tamamlamış oldular.

Tarih ve Kültür Yolcuğunun İlk Durağı: Erzurum

6 Ocak Cuma günü, sabahın erken saatlerinde Erzurum’un tarihî konaklarından Müceldili’deki tanışma kahvaltısının ardından öğlen saatlerinde şehre nazır bir tepede bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi ziyaret edildi. Öğleden sonra Palandöken Kayak Merkezi’ne çıkan gençlerimiz ardından rotalarını kent merkezindeki tarihî yapılara çevirdi. Erzurum Kongre Binası’nı (Şimdiki adıyla Resim ve Heykel Müzesi) da ziyaret eden gençlerimiz burada Erzurum Kongresi ve Millî Mücadele yılları hakkında bilgi edindi. Akabinde Aziziye Tabyası, Üç Kümbetler ve Çifte Minareli Medrese gezisiyle günü tamamlayan gençler, özellikle Çifte Minareli Medrese gezisinde medeniyetimizin yapı taşlarından “ilim” ve “medrese” kavramlarına ve usta-çırak ilişkisinin önemine dair bilgiler edindiler. 

Diasporadaki Gençlerimiz Erzurum Çifte Minareli Medrese'de.

Tarih ve Kültür Yolcuğunun İkinci Durağı: Serhat Kars

7 Ocak Cumartesi günü Kars’taki tarihî ve kültürel rotalarla devam eden programın buradaki ilk durağı Kanlı Tabya oldu. 1828 yılında, Rusların Kars’a yaptıkları bir gece baskını sırasında, tabyadaki askerlerin tamamı şehit edildiği için “Kanlı Tabya” adını alan yapıyı gezen gençlerimiz, özellikle şehit askerlerimizin ailelerine gönderdiği mektupları okurken duygusal anlar yaşadı. Kanlı Tabya’da, iki asır önce kendileriyle yaşıt vatan evlatlarının yaşadığı acılara yakından tanıklık eden gençlerimiz, bu şahitliklerin millî duygularının pekişmesine vesile olduğunu ifade etti. Ardından şehrin Harakânî Türbesi, Kümbet Camii, Kars Kalesi ve Ani Ören Yeri gibi tarihî mekânlarını da gezme fırsatı bulan katılımcılar, özellikle Türkiye-Ermenistan sınırındaki Menuçehr Camii ve diğer Ani kalıntıları hakkında da gezi rehberinden bilgi aldı. Diaspora gençleri, programın Kars ayağında adeta Türklerin Anadolu’ya açtıkları ilk kapılardan geçerek köklerine doğru da bir yolculuk yapmış oldular.

Diasporadaki Gençlerimiz Kars Kanlı Tabya'da.

Şehitlerin İzinde Son Durak: Sarıkamış-Allahuekber Dağları

8 Ocak Pazar günü, Haydi Gençler Sarıkamış’a programının Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’yle tamamlanan son günüydü. Harekâtın yapıldığı güzergâh boyunca Türkiye’nin dört bir yanından anma törenine katılan vatandaşlarımızla birlikte Allahuekber Dağları’nda yürüyen gençlerimiz, 108 yıl önce gerçekleşen acı hadisenin atmosferini yerinde yaşayarak Sarıkamış şehitlerini andı. Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü, programın ana hedefi olmasının yanı sıra Erzurum’dan başlayan tarih yolculuğunun da zirve güzergâhı oldu. Program sonrasında gençlerle yapılan röportajlardan da anlaşılacağı üzere, Allahuekber Dağları’ndaki anma yürüyüşü, Sarıkamış ve Sarıkamış’ın tarihinin, diasporadaki gençlerimizin zihnindeki ve gönlündeki yerini derinleştirdi. Yürüyüş boyunca bir yandan gezi rehberinden hadiseyle ilgili bilgiler alan katılımcılar diğer yandan da yürüyüş esnasındaki duygularını birbirleriyle paylaşarak programla birlikte başlayan arkadaşlıklarını pekiştirmiş oldular.

Diasporadaki Gençlerimiz Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüşü'nde.

Sonuç olarak tüm bu kültürel, tarihî ve manevi atmosfer içinde gerçekleşen Haydi Gençler Sarıkamış’a programı; Amerika ve Avrupa’da yaşayan gençlerimizle Türklerin Anadolu’daki ilk yurtları arasındaki manevi bağın güçlenmesine vesile olmuş oldu. Program boyunca bölgeye dair duygu ve düşüncelerini aktaran gençlerimiz şunları kaydetti:

Tolga Atabaş, ABD

22 Yaşında


Ben Erzurum ve Kars’a ilk kez YTB vesilesiyle gelmiş oldum. Açıkçası daha önceden bu bölge hakkında pek bir bilgim yoktu. Programa kabul edildikten sonra, gezi öncesinde YTB tarafından bize gönderilen makaleleri okuyarak bölgenin tarihi hakkında bir ön bilgi edinmiş olduk. Ancak elbette buraya gelmek ve bu atmosferi yaşamak çok başka. Örneğin Erzurum Kongre Binası’nda Türk Cumhuriyeti’nin temellerinin nasıl atıldığını öğrendik. Türk milletinin bir mensubu olarak buradaki tarihî atmosferi hissetmek, böyle bir geçmişe sahip olduğumuzu bilmek çok gurur verici. Bu program sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar ne tür zorluklar yaşadığımızı ve ne tür engelleri aştığımızı da öğrenmiş olduk ve böylece vatan sevgimiz daha da pekişmiş oldu. Bundan sonra da bu gezinin sağladığı motivasyonla tarihimizle ilgili bilgimiz ve okumalarımız da artacak. Tarihî önemi nedeniyle Erzurum ve Kars için Türkiye’nin ruhunun yayıldığı şehirler diyebilirim. Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı’na katılmaktaki temel hedefim ise şehitlerimizi anmak, onların yaşadıklarını bir nebze olsun anlamak.

Furkan Çevik, Almanya-Baden-Württemberg

21 Yaşında


Erzurum ve Kars’a ilk kez geliyorum ve gerçekten buraları çok beğendim. Tarihî, kültürel ve gastronomik değerleriyle bence bu bölge çok özel. Program hem bilgilendirme anlamında hem de gezi güzergâhları anlamında çok dolu dolu geçiyor. Burada çok iyi rehberler eşliğinde gezilerimizi gerçekleştiriyoruz. Buradaki tarihî eserlerin de aradan geçen asırlara rağmen çok iyi korunduğunu görüyoruz. Şu an Erzurum Kongre Binası’ndayız. Burada Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren ruhun nasıl bir ruh olduğunu hissettik. Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü için de ayrıca çok heyecanlıyım. Sarıkamış Harekâtı’nda şehit verdiğimiz askerlerimizin ne şartlar altında o harekâtı gerçekleştirmeye çalıştıklarını hep merak ediyordum. 108 yıl önce gerçekleşen bu acı hadisenin yaşandığı yerde, binlerce şehit verdiğimiz gün yürüyecek olmak beni heyecanlandırıyor. Tüm bu gezi sürecinin sonunda da programa katılanlar olarak her birimizin millî ve manevi değerlerimizle ilgili farkındalığının daha da artacağını düşünüyorum.   

Sibel Karapınar, Almanya-Kuzey Ren-Vestfalya

24 Yaşında


Ben Erzurum-Kars bölgesine YTB sayesinde ilk kez gelmiş oldum. Öncelikle belirtmeliyim ki organizasyondan çok memnun kaldım. Program boyunca bölgenin hem tarihî hem de kültürel değerleriyle tanıştık. Buraya ilk kez gelmiş olmama rağmen kendimi evimde gibi hissettim, çünkü biz burada gerçekten çok sıcak karşılanıyoruz. Bu bölgenin insanları çok misafirperver. Gezi güzergâhlarımızdan bahsetmek gerekirse Erzurum’daki tarihî yapıları; Çifte Minareli Medrese’yi, Üç Kümbetleri ve Aziziye Tabyası’nı görmek ve bu yapıların tarihi hakkında bilgiler öğrenmek çok güzel bir deneyimdi. Aziziye Tabyası’nı gezerken Nene Hatun’un o tarihî Erzurum-Aziziye savunmasında nasıl bir fedakâlık gösterdiğini öğrendik. Tüm bu öğrendiklerim ve gördüklerim beni çok etkiledi. Burada olmak, Türklerin Anadolu’daki ilk yurtlarında bulunmak ve bu topraklar hakkında bilgi almak benim için eşsiz bir fırsat oldu. YTB bize, bir destan gibi dilden dile dolaşan Nene Hatun’un kahramanlaştığı yerleri ve Sarıkamış Harekâtı’nın yapıldığı dağları görme, oralarda yürüme imkânını tanıdı. Dün akşam telefonda annem ve babamla konuştum. Ben burada olduğum için onlar da çok duygulu ve mutlu. Bu topraklar için çok mücadeleler verildiğini ve bu yüzden burada şehit olanlara çok dua etmem gerektiğini söylediler. Ben de bana, tüm bu duyguları hissetme ve buraları tanıma fırsatını sunduğu için YTB’ye minnettarım.

Hüsem Ekiz, Almanya-Bremen

24 Yaşında



YTB’nin sosyal medyadaki duyurusunu görerek bu programa başvurdum. Daha önce hiç gelmemiştim Erzurum-Kars bölgesine. Beni öncelikle bölgenin insanları çok etkiledi. Çok cana yakın ve misafirperver buranın insanları. Burada geçen şanlı tarih ve coğrafyanın verdiği büyük kayıplar sanırım buranın insanına farklı bir olgunluk katmış. Mimarisiyle, tarihiyle bu coğrafyanın çok zengin olduğunu gördük. Bölgenin ince düşünülmüş tarihî yapıları, köklü bir geçmişe işaret ediyor. Tüm bu değerleriyle bölgeye topyekûn baktığımızda; geçmişimize, ceddimize minnettar hissediyorum ve buraları görme fırsatını bize tanıdığı için YTB’ye teşekkür ediyorum.

Muhammed Kırık, Almanya-Bremen

25 Yaşında


Bu programdan arkadaşım vesilesiyle haberdar oldum. Kendisi daha önce YTB’nin bu tür programlarına katılma şansı elde etmiş ve bana da katılmamı tavsiye etti. Ben de onun tavsiyesine uygun bir şekilde burada çok güzel bir tabloyla karşılaştığımı söyleyebilirim. Organizasyon çok güzel, her şey çok ince düşünülmüş; hiçbir eksiğimiz yok ve çok memnunum burada olduğum için. Ben Türkiye’de sadece memleketim Isparta ve çevresindeki yakın illere gitme imkânı bulabilmiştim. Dolayısıyla buralara ilk kez geliyorum. Mevsimin ilk karına da burada şahitlik etmek benim için çok ayrı bir anı oldu. Burada şehitlerimizi andık. Çok şükür, bu hissi YTB sayesinde yaşamış olduğumuz için de çok memnunuz. Böyle bir ecdadın torunları olmak bizlere çok büyük bir gurur veriyor.

Emirhan Kara, Avusturya-Salzburg

18 Yaşında


Ben Salzbourg’da bilgisayar mühendisliği okuyorum ancak alanımın dışında millî, manevi ve tarihî değerlerimizle de ilgiliyim. Programa başvurmaya YTB’nin Instagram hesabında gördüğüm duyuruyla karar verdim. Millî ve manevi değerlerimi daha fazla tanımak adına yola çıktım. Erzurum, Kars ve Sarıkamış’a ilk kez geliyorum, ancak ben bir Sarıkamış şehidi torunuyum. Dedemin dedesi burada şehit düşmüş. Ben aslında buraya bir anlamda şehit dedemin izini sürmeye, onun yürüdüğü yollarda yürümeye geldim. Bölgenin insanlarının cana yakınlığı ve misafirperverliği ise buranın başka bir zenginliği. Erzurum’da Kongre Binası, Kars’ta ise Harakânî Türbesi beni bu bölgede en fazla heyecanlandıran yerler oldu diyebilirim.

 

Merve Malak, Belçika

23 Yaşında


Sosyal medyada programın duyurusunu gördüğüm zaman bunun, bu bölgedeki kültürel ve tarihî değerlerimizi öğrenmek için iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. Buraya daha önce hiç gelmemiştim. Hem şehitlerimizi anmak hem de vatanımı yeniden ziyaret etmiş olmak için bu program çok güzel bir vesile oldu.  Erzurum’un ve Kars’ın güzellikleri beni büyüledi diyebilirim. Erzurum’da özellikle Aziziye Tabyası ve Kars’ta Kanlı Tabya aklımda en çok kalan yerler oldu. Şu anda da Allahuekber Dağları’ndayız. Burada, 108 yıl önce askerlerimizin yürüdüğü dağlarda yürümek, bu atmosferi yaşamak bambaşka bir his.

Abdullah Can, Avusturya-Viyana

 23 Yaşında


YTB’yi uzun zamandır takip ediyordum ve sosyal medya hesaplarında Sarıkamış Anma Programı’yla ilgili duyuruyu gördüm. Sarıkamış’ta yaşananlardan haberdardım ancak bir de yaşananları yerinde öğrenmek ve buraları görmek istedim. Çok şükür ki programa kabul aldım. YTB’nin bu programı olmasaydı muhtemelen bu bölgeye gelme imkânı bulamayacaktım. İyi ki gelmişim, bu toprakların ne kadar değerli olduğunu gördüm. Erzurum’da özellikle Aziziye Tabyası ve oradan şehrin savunulması, Nene Hatun’un fedakârlığı beni çok duygulandırdı. Kars’ta Kanlı Tabya’da okuduğumuz asker mektupları beni çok hüzünlendirdi. Şu anda da Türkiye’nin dört bir yanından gelen kardeşlerimizle burada yürüyor olmak çok güzel bir his. Şehit dedelerimizin izinden 108 sene sonra yürüyor olmak, onları rahmetle ve minnetle anıyor olmak çok etkileyici. Allah onlardan razı olsun. Ben bu başarılı organizasyondan dolayı YTB’yi tebrik ediyorum. Bundan sonra tanıdığım herkesi YTB’nin faaliyetlerine katılma konusunda teşvik edeceğim.

 

Berat Hakan İnkaya, Almanya-Berlin

24 Yaşında

Bu programdan sosyal medyada gördüğüm duyuruyla haberim oldu ve o şekilde katılmaya karar verdim. Sarıkamış’ta şehit verdiğimiz binlerce askerimizi, benim gibi yurt dışından ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen Türk kardeşlerimle anıyor olmak gurur verici. Tarihimizi öğrenmek ve şehitlerimizin anısını yaşatmak bizim en öncelikli görevlerimizden. Bu bölgenin tarihine dair öğrendiklerim ve burada şahit olduklarımdan sonra Türk olduğum için bir kez daha gurur duydum. Erzurum’un ve Kars’ın ülkemizin 81 ili gibi birbirinden ayrı güzelliklerle dolu olduğunu söyleyebilirim. Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, tabyalar, kümbetler; Kars’ta ise Kars Kalesi ve Kanlı Tabya beni en çok etkileyen yerler oldu. Avrupa’daki okullarda öğrenemediğimiz tarihimizi bugün burada öğreniyor, yaşanan şanlı ve hazin hadiseleri anıyoruz. Şu an Allahuekber Dağları’nda 108 yıl önce şehit olan askerlerimizle aynı yerleri adımlıyoruz, bu tarif edilemez bir duygu. Onların fedakârlıkları sayesinde bugün buradayız. Onlara minnettarız.

Elif Uysal, İngiltere-Londra

23 yaşında


YTB’nin önceki programlarına katılan arkadaşlarım vardı, bundan dolayı kurumu yakından takip ediyordum. Ancak bu programdan son günlerde haberim oldu. Benim ülkemin tarihine ve kültürüne dair merakımdan haberdar olan bir arkadaşım bana başvuru formunu ulaştırdı ve bu şekilde programa başvuru yapmış oldum. Erzurum ve Kars daha önce hiç gelmediğim noktalardı. Bu benim ilk doğu ziyaretim oldu ve ilk doğu ziyaretimin böyle tarihî bir güzergâhta gerçekleşmiş olması benim için çok özel. Gezdiğimiz ve hakkında bilgiler edindiğimiz yerler arasında; Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese, geçmişteki eğitim sitemimizi yansıtması açısından oldukça ilgimi çekti. Kars’ta da kalenin etrafı ve Harakânî Türbesi çok ilgimi çekti. Bugün de Allahuekber Dağları’nda 108 yıl önce atalarımızın yürüdüğü dağlarda onları anlamaya çalışarak yürümek, hem gurur hem de hüzün verici. Burası hakkında okumak, bir şeyler izlemek ve bilgi sahibi olmak da çok önemli, ama buraya gelip bu atmosferi yaşamak bize çok başka bir idrak imkânı sağlıyor.

Yasin Yıldız, Avusturya-Herzogenburg

25 Yaşında



Programdan bir arkadaşım vasıtasıyla haberdar oldum. Sarıkamış’ta yaşananları biliyordum ama burada olmak başka bir deneyim olur diye düşündüm. Gerçekten de öyle oldu. Bugün burada olmak, burada şehit olan askerlerimizi anmak hem çok buruk hissettiriyor hem de çok gururlu. Keşke daha önce gelseydim diyorum. Mümkün olursa devam eden yıllarda da bu anmalara katılmayı düşünüyorum. Programın başından beri gezdiğimiz her yer çok güzeldi. Örneğin Erzurum’da Çifte Minareli Medrese’yi hem gezdik hem de bu eserin yapılış hikâyesini öğrendik. Eserin yapılış hikâyesi, kültürümüz için usta-çırak ilişkisinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sadece mimarî eserler değil o eserlerin yapılma hikâyesi de bizlere kültürümüze dair çok önemli bilgiler veriyor. Biz bu gezide bunu da öğrenmiş olduk. Kars’ta da Kars Kalesi şehre nazır konumu ve ihtişamıyla beni çok etkiledi. Program her anlamda dolu dolu geçiyor diyebilirim.

Rıdvan Nur Arslan, Hollanda-Deventer

24 Yaşında



Bugün programın son günündeyiz ve çok şükür günlerimiz burada çok güzel geçti. Burada yeni kardeşlikler kurduk. Bu kardeşlikler elbette programdan sonra da devam edecek. Bu tür programların bir maksadının da biz Avrupa’daki Türkler arasındaki tanışlığı, birlikteliği arttırmak olduğunu biliyoruz. İleriye dönük güzel işler yapabilmek için teşkilatlanmaya, tanışmaya ihtiyacımız var zaten. Bugün Sarıkamış şehitlerini anmak için Allahuekber Dağları’ndayız. Geçmişimize dair böyle önemli olaylar hakkında konuşabilmek ve bir şeyler hissedebilmek için tarihimizi bilmek lazım. Bu tür programlar da tarihimizi öğrenmemize vesile oluyor; ancak işimiz bununla da bitmiyor, geri döndüğümüzde bilgi edinmeye, konuyla ilgili araştırmalar yapmaya devam etmeliyiz. Tarihimizi öğrendikçe yürüdüğümüz bu yerlerin değeri daha da anlaşılacaktır. Buraya gelen herkesin çok şey öğrendiğine eminim. Örneğin bu gezide bu bölgenin maddi fethinden önce manevi fethinin olduğunu gördük. Harakânî hazretleri bunun en güzel örneklerinden. Programda emeği bulunan herkese çok teşekkür ederim. Buradan herkesin alması gerekenle döneceğini düşünüyorum.

Nazlı Baş, İngiltere-Londra

19 Yaşında



Buraya gelirken çok heyecanlıydım, tek başıma ilk kez uçağa binecektim çünkü. Bu yolculuk için de bölgeye karşı duyduğum ilgi bana cesaret verdi. Erzurum’daki  güzergâhlarımız arasında en çok Aziziye Tabyası ve Nene Hatun’un hikâyesi beni etkiledi. Bu fedakârlık hikâyesi Türklerin vatan sevgisinin boyutlarını tekrar hatırlattı bana. Kars’ta da askerlerimizin ailelerine yazdığı mektupların olduğu Kanlı Tabya beni çok etkiledi. Bugün de Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelenlerle birlikte Allahuekber Dağları’nda yürüdük ve o dağlardan birlikte indik. Askerlerimizin adımladığı yolları birlikte adımladık. Biz bu kadar korunaklı giysiler içinde bu kadar üşüdük ve yorulduk. Onların yaşadığı zorluğu ve gösterdiği fedakârlığı tahmin etmek dahi mümkün değil. Bu benim katıldığım ilk YTB programıydı ve bu program sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim. Çok güzel insanlar tanıdım ve zamanımı burada dolu dolu geçirdim.

 

Fatih Mehmet Vural, Avusturya-Viyana

25 yaşında



Erzurum ve Kars bölgesine ilk kez geliyorum, ancak hiç yabancılık çekmedim. Atalarımızın buralarda vatan için canlarını feda ettiği yeri gelip görmek nasip oldu. İnsanımızın sıcakkanlılığı ve misafirperverliği bizi memnun etti ve kendimizi evimizde gibi hissettik. Gezi rotalarımız arasında beni en çok etkileyen yerlerden birisi Erzurum’daki Abdurrahman Gazi Türbesi oldu. Oradaki manevi atmosfer tüylerimi diken diken etti diyebilirim. Yine Çifte Minareli Medrese’nin açık avlulu medreselerin Anadolu’daki en büyük örneği olduğunu öğrendik burada. Medresenin içindeki odaların kapılarının alçaklığı, ilmin karşısında saygıyla eğilmeyi hatırlatıyordu. Kars’ta da Ani Ören Yeri, Türklerin Anadolu’ya ilk girdikleri ve yayıldıkları topraklar olması nedeniyle beni çok etkiledi. Bütün YTB ekibine bize her türlü desteği verdikleri için teşekkür ediyorum. Son olarak benim gibi Avusturya’daki Türk gençlerine seslenmek istiyorum; onlar da YTB’nin bu tür programlarla sunduğu fırsatları çok iyi takip etsinler ve değerlendirsinler.

 

 

 

 

 


İlgili Haberler

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında; yatırımların teşviki ve kolaylaştırılması, yükseköğretim, arş

Cuma, 19 Nisan 2024

yurtdisi-vatandaslar
Yurtdışı Vatandaşlar

Avrupa'da Türkler Başarı Hikayesi Yazdı

Salı, 16 Nisan 2024

yurtdisi-vatandaslar
Yurtdışı Vatandaşlar

Brüksel Büyükelçiliğimizde düzenlenen bayramlaşma programı için Belçika’da bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YT

Salı, 16 Nisan 2024