Her Boydan Dergisi İlk Sayısıyla Okuyucuyla Buluşuyor: “Biz Koşu Bittikten Sonra da Koşan Atlarız.”
Uluslararası öğrencilerin kültür, edebiyat ve düşünce ocağı olan Her Boydan dergisi ilk sayısıyla okuyucuyla buluşuyor. devamını gör..
HafızaTatarların Kökenine Dair Teoriler
Finlandiya Tatarlarının tarihi, genel Tatar tarihinin bir parçasını teşkil eder. Bununla birlikte Finlandiya Tatarlarının ataları olan Nijniy Novgorod vilayetinden gelme Mişer Tatarlarının, diğer Tatar gruplarından farklılaşan bir tarihi olduğunu da göz ardı edemeyiz. devamını gör..
Hafıza"Gurbet Herkesin İçinde Taş Gibidir…”
Gurbeti hiç sevmemiştir ama bırakıp gidememiştir de. Tıpkı gurbeti birlikte paylaştığı yurttaşları gibi o da hep bir gün dönecek olmanın umudunu taşımıştır yüreğinde. devamını gör..
HafızaMilletinin terakkisine adanan bir ömür: İsmail Gaspıralı
Türk Dünyasının yetiştirdiği büyük reformcu, eğitimci, gazeteci, fikir ve aksiyon adamı İsmail Gaspıralı, ideallerini gerçekleştirmek için hayatta üç ana sacayağı belirlemişti. Bunlar eğitim, basın-yayın ve gazetecilik faaliyetleridir. Büyük bir dil ve kültür birliği idealiyle yola çıkan İsmail Gaspıralı, 1883’te yayın hayatına başlayan Tercüman gazetesiyle, Türk-İslam coğrafyasında Türk ve Müslüman üst kimliği çerçevesinde bir millî bilincin oluşması için büyük çaba sarf etti. Gaspıralı, Türkçenin farklı lehçelerini konuşan halkları ortak bir edebî dil etrafında birleştirip, tek bir ulus hâline getirmeye gayret etmiş ve fikirlerini “Dilde, fikirde, işte birlik” sloganıyla özetlemiştir. devamını gör..
HafızaHepimizin Akrabası: Cengiz Dağcı
Cengiz Dağcı Kırım’ı ve Kırımlıları bir nakış gibi işlemişti eserlerine. Tüm yazdıkları kaybettiği yurdunu yaşatmak adınaydı. O yurdunda yaşayamadı, ama yurdunu eserlerinde yaşattı. devamını gör..
HafızaBaşçarşı'da Karşılaşmak
Derler ki Türkiye’de uzun süre yüz yüze görüşemeyen dostlar, bir gün mutlaka Başçarşı’da karşılaşırlar. Bunu birçok kez yaşamış biri olarak söylüyorum. Gerçekten böyledir. Saraybosna, bize Diyarbakır’dan, Konya’dan, İstanbul’dan, Bursa’dan, Edirne’den, Sofya’dan, Belgrad’dan, Gül Baba’nın diyarı Budapeşte’den, Budin’den farksızdır. Bosna, Sarı Saltık Gazi’nin göz bebeğidir. Bizim için de öyledir. devamını gör..
Hafıza“Yalnızca cuma namazı kılmak için kilometrelerce yol giderdik."
“Yalnızca cuma namazı kılmak için kilometrelerce yol giderdik. Hatta bir keresinde hususi bir şekilde Thillot’tan Mulhouse’a geldik ama cuma namazını eda edecek bir cami bulamadık. Sonunda arkadaşın biri imam oldu, biz de dağın tepesinde cuma namazını kıldık." devamını gör..
HafızaLübnan'daki Giritli Türkler
Bugün Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Girit, Akdeniz’in en büyük beşinci adası konumunda. Kadim bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra coğrafi güzellikleriyle de ilgi odağı olmuş bir ada Girit . Ancak tüm bu güzellikleriyle birlikte ada acıklı hatıraları da saklıyor bağrında. İşte bir Girit Türkünün kaleminden vatanlarından uzak bir hayat sürmek zorunda kalan Girit Türklerinin göç hikâyesi. devamını gör..
HafızaBir Kavram: İstimâlet
İstimâlet en dar anlamıyla Osmanlıların temas ettikleri yerel gayrimüslim halka nezaket ve hoşgörü ile muamele etmek suretiyle onların gönlünü (sadakatini) kazanmak ve bunun sonucunda devletin doğrudan kontrol altında tuttuğu toprakların genişlemesini, iktidarının güçlenip, istikrar kazanmasını sağlamak manasına gelir. devamını gör..
HafızaRepressiya’nın Sembolü: “Çernıy Voron” (Kara Karga)
Sovyetler Birliği'nin Repressiya dönemindeki uygulamalarının sembolü ise "Çernıy Voron" (Kara Karga) adlı polis arabasıydı. Bütün tutuklamalar gece yarısından sonra bu arabayla gelen polisler tarafından yapılırdı. Bu yüzden gece yarısından sonra sokağa bir arabanın girmesi, o sokakta yaşayanlar arasında büyük bir korkuya sebep olurdu. devamını gör..
Hafıza