Türkiye-Macaristan İlişkilerinin Altın Çağı

Salı, Mart 26, 2024

2024 Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından “Dostluğun 100. Yılında: Türkiye-Macaristan İlişkilerinin Altın Çağı” başlıklı bir konferans düzenlendi.

YTB tarafından 2024 Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Dostluğun 100. Yılında: Türkiye-Macaristan İlişkilerinin Altın Çağı” başlıklı konferans YTB Başkanı Abdullah Eren, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Konferans Macaristan Ludovika Kamu Hizmetleri Üniversitesi’nde araştırmacı ve Türkiye Mezunu Dr. Zoltán Egeresi tarafından verildi.

Yıl Boyunca Faaliyetlerimiz Olacak

Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, dünyanın neresinde olursa olsun hem soydaşlarla hem de akraba topluluklar ile kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için gayret ettiklerine dikkat çekti. Bu senenin Türkiye-Macaristan Dostluk Antlaşması’nın 100. Yıldönümü olduğunu hatırlatan Eren, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında bir sene boyunca ülkemizde ve Macaristan’da ortak tarihi ve kültürel bağlarımızı güçlendirecek birçok çalışma yürütüleceğini kaydetti. YTB olarak iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını sıkışlaştırmak için çeşitli faaliyetler hazırladıklarını ifade eden Eren, “Bizler de YTB olarak bu çalışmalara katkı yapmak; iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da sıkılaştırmak maksadıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştireceğiz. “Dostluğun 100. Yılında: Türkiye-Macaristan İlişkilerinin Altın Çağı” konulu konferans da bu çalışmalarımızdan birini teşkil ediyor” dedi.

Diaspora Kurumlarımız Arasındaki İş Birliği Güçlenecek

Ağustos ayında düzenlenecek olan Büyük Turan Kurultayı’na Başkanlık olarak güçlü bir destek vereceklerini ifade eden Eren, 2024’yılında Türk ve Macar ilişkilerini konu alan uluslararası konferanslar tertip edileceğini bildirdi. Diaspora kurumları arasındaki iş birliğini daha da güçlendireceklerine vurgu yapan Eren, “Diaspora kurumlarımız arasındaki iş birliğini güçlendirerek sürdürecek; ülkemizde yaşayan Macaristan vatandaşları ile Macaristan’da mukim Türk vatandaşlarına matuf ortak çalışmalarımızı artıracağız. Aynı doğrultuda, Mezun Politikaları ve Burs Programları hususunda Macaristanlı dostlarımızla olan ilişki ve iş birliklerimizi çok daha geniş, sistematik ve sürdürülebilir bir zemine taşıyacağız” dedi.

Eser, Tercüme ve Basım Projelerini Hızlandıracağız

Eser tercüme ve basım projelerini hızlandırarak henüz çevirisi yapılmamış ya da eksik tercüme edilmiş eserleri Türk ve Macar okuyucularla buluşturacaklarını aktaran Eren, “Macaristan’daki Türk izlerini teşkil eden mimari eserlerin envanterini derleyecek ve somut olmayan kültürel mirasın ortaya konmasına yönelik yayın faaliyetlerimize hız vereceğiz. Macaristan üniversitelerinde okuyan öğrencilere Türk kültürünü tanıtıcı mahiyette etkinlikler düzenleyeceğiz. İki ülke arasında tarihi ve kültürel gezi programları düzenleyeceğiz” diye konuştu.

İki Ülkede de Birçok Proje Gerçekleştirildi

Programda konuşan Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise 2024 yılının Türk-Macar Kültür Yılı olarak belirlenmesi nedeniyle iki ülkede de birçok proje gerçekleştirildiğini söyledi. Bu kapsamda YTB ile iş birliği yürüttüklerini sözlerine ekleyen Matis, “Eğitim alanında Türkiye Bursları’na daha fazla Macar öğrencinin katıldığını gelecek yıl göreceğimize inanıyorum. Diğer taraftan kültür programları çerçevesinde İstanbul ve Ankara dışında Kütahya, Nevşehir, Antalya gibi yaklaşık 20 şehre gittik. Bu güzel program için YTB’ye tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Macaristan ve Türkiye Arasındaki İlişkiler Çok Uzun Bir Dönemi Kapsıyor

Sunumunu gerçekleştiren Macaristan Ludovika Kamu Hizmetleri Üniversitesi’nde araştırmacı ve Türkiye Mezunu Dr. Zoltán Egeresi Türkiye ve Macaristan ilişkilerinin son 15-20 yılda altın dönemini yaşadığına dikkat çekti. Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok uzun bir dönemi kapsadığını belirten Egeresi, Macarların Orta Asya’da çeşitli Türk boylarıyla birlikte yaşadığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2013 yılında Macaristan’a yaptığı ziyaretin ilişkiler açısından çok önemli olduğunu söyleyen Egeresi, o yıldan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazandığını kaydetti.

Son 10 yılda TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü’nün Macaristan’da ofisler açtığını ifade eden Egeresi, YTB’nin Türkiye Bursları programı ile de Macaristan’daki öğrencilerin Türkiye eğitim alma fırsatı elde ettiğini dile getirdi. Bu tür faaliyetlerin ilişkilerin derinleşmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alımı Sınav Sonuçları

Cuma, 26 Nisan 2024

telve
Telve

Merhabayla hoşça kal arasına sıkışmış bir zamanda yürüyorum Berlin sokaklarında. Varlığımın mayalandığı şehirden izlere, enge

Cuma, 26 Nisan 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali"

Pazartesi, 22 Nisan 2024