Uluslararası Öğrenci Akademisi Kapanışı ve Uluslararası Öğrenci Ödülleri 2023 Programı Büyük Bir Çoşku ile Gerçekleştirildi

Cumartesi, Mayıs 25, 2024

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından, Öğrenci Akademisi programı kapsamında düzenlenen "Uluslararası Öğrenci Ödülleri 2023" töreni Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin kapanışının yapıldığı törene YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Ankara, Afyonkarahisar, Aksaray, Eskişehir, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir ve Konya’dan çeşitli üniversitelerden rektörler, ödül kazanan öğrencilerin ülke büyükelçileri, paydaş sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, uluslararası öğrencilere verilen ödüllerin oldukça mühim bir mânâ ifade ettiğini söyledi. Ödüllerin Türk üniversitelerinin uluslararasılaşma vizyonunu ortaya koyduğunu anlatan Özvar, “Şu anda en çok uluslararası öğrenciyi misafir eden ilk on ülkeden biriyiz. 2030 yılında bu alanda ilk beş ülke içinde yer almayı hedefliyoruz” dedi.
 
Türkiye’nin geleneksel olarak misafirperverliği ile meşhur bir ülke olduğunu dile getiren Özvar, “Bu nedenle ülkemizdeki uluslararası öğrencilerin eğitimlerini mutlu ve huzurlu bir şekilde geçirmelerini amaçlıyoruz. Onların ülkemize en iyi şekilde adapte olmasını, ilgili kamu kurumlarımızla sağlamaya çalışıyoruz. YTB’nin bu alanda ön plana çıkan çalışmalarını da takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.
Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise son günlerde uluslararası öğrencilere yönelik yapılan kasıtlı söylemlere dikkat çekti. Bu söylemlerden uluslararası öğrencilerin etkilenmemesini rica eden Çam, “Uluslararası öğrencilerimizin, birtakım çevrelerin kasıtlı olarak yaptıklarından etkilenmemesini rica ediyoruz. Başımızın üstünde yeriniz var. Bu topraklara hizmet etmiş herkes bu toprakların evladıdır” dedi.
YTB’nin uluslarası öğrenci faaliyetlerinin yanında yurtdışındaki 7,5 milyon vatandaşımızın da ihtiyacına koştuğunu aktaran Çam, “YTB bir yandan yurtdışındaki 7,5 milyon vatandaşımızın ihtiyacına koşan, bir yandan da ölünceye kadar bu topraklardan kopmayacak uluslararası öğrencilerle ilgilenen bir kurum. Bu faaliyetleriyle dünyadaki insan kaynağını kaçırmamak için, algı operasyonlarına karşı çıkıyor” dedi.
 
Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren de etkinliğin birliği, dostluğu ve kardeşlik bağlarını güçlendirmesini temenni ederek konuşmasına başladı. Eren konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “Farklı alanlarda dereceye giren ödül sahiplerine hediyelerini tevcih edeceğimiz ve bu yılki Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin kapanış programını icra edeceğimiz bu etkinliğin aramızdaki birliği, dostluğu ve kardeşlik bağlarını güçlendirmesini temenni ediyorum.”
Eren, son dönemlerde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde farklı alanlarda yapılan atılımların bilhassa uluslararası öğrenci hareketliliği noktasında Türkiye’yi bir üst lige taşıyarak “küresel bir eğitim merkezi” yaptığını söyledi.
 
Her yıl yüzlerce ülkeden on binlerce başvuru alan Türkiye Bursları’na 2024 yılında 171 ülkeden 121.800 kişinin başvurduğunu söyleyen Eren, “Hâlihazırda ülkemizdeki üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde 15 bini aşkın öğrenci, eğitimlerini Türkiye Bursları ile sürdürüyor” diye konuştu.
 
Programda, dereceye giren öğrenciler adına Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencisi Filistinli Anas Abofoul bir konuşma yaptı. Abofoul "Uluslararası Öğrenci Ödüllerine katılmak için hazırladığımız eserlerle bir yandan literatüre katkı sağlayıp diğer arkadaşlarımızı da teşvik ediyor; diğer yandan geleceğimize önemli bir yatırım yapmış oluyoruz." şeklinde konuştu.
 
Konuşmasında İsrail’in Gazze saldırılarına da dikkat çeken Abofoul, Filistin halkına desteklerinden dolayı Türk halkına teşekkür ederek “Katliamın ilk gününden bu yana Gazzeli mazlumların uğradığı haksızlıkları tüm platformlarda dile getiren ve Filistin halkına destek olan Türk milletine ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a tüm Filistinliler adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
Uluslararası Öğrenci Akademisi Kapanışı ve Uluslararası Öğrenci Ödülleri 2023 programı, toplu fotoğraf çekimi ve öğrencilerin eserlerinden oluşan serginin ardından son buldu.


İlgili Haberler

telve
Telve

İber Yarımadası’nın yeni hâkimleri [İspanyollar], Yahudi cemaatine yaşam hakkı tanımayınca, Yahudiler yeni bir yurt arayışına

Cuma, 26 Temmuz 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Törenlerinin bu yıl 13.’sü gerçekleştirildi. Türkiye’nin mezun ettiği uluslararası öğrencil

Cuma, 26 Temmuz 2024

hafiza
Hafıza,Kardeş Topluluklar

Doktor Sadık Ahmet’in doğumunun 75. yılı anısına hazırlanan "Doktor Sadık Ahmet" isimli eserle; baba, halk adamı, insan hakla

Çarşamba, 24 Temmuz 2024