YTB Dünyanın Dört Bir Yanında Kardeşlik Sofraları Kurdu

Pazar, Mayıs 1, 2022

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) dünyanın dört bir yanına uzanan diaspora ve işbirliği faaliyetlerine Ramazan ayında da devam etti. Ramazan ayını, görev ve sorumluluk alanındaki insanlarla daha fazla bütünleşmek için bir fırsat olarak gören YTB, aynı zamanda Türkiye’nin iyilik varlığının yurt dışında daha fazla hissedilmesine de yardımcı oldu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin diaspora kurumu olan YTB, Türk diasporasına mensup milyonlarca vatandaşını bu Ramazan ayında da yalnız bırakmadı. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ana vatanlarını en çok özledikleri aylardan mübarek Ramazan ayında onları ziyaret eden YTB yetkilileri, Türk diasporasının yoğun yaşadığı Avrupa ülke ve şehirlerinde düzenlediği iftar ve sahur programları ile vatandaşların özlemlerini bir parça olsun dindirmeye çalıştı. Almanya, Birleşik Krallık, İsviçre ve İsveç’te Ramazan ayı boyunca neredeyse her gün ve eş zamanlı düzenlenen programlar, yaklaşan Bayram coşkusunu vatandaşlarımıza erkenden taşıdı.

MÜSİAD’ın Köln şubesinin ve DİTİB Leverkusen Camii’nin kalabalık iftar ve sahur programlarına katılan YTB, bu vesileyle Avrupa’daki Türk demokratik sivil toplum kuruluşlarına profesyonel desteğini ve bu kuruluşlara atfettiği önemi de bir kez daha sergilemiş oldu. Programlar kapsamında Almanya Türk toplumunun önde gelen kişilerini de ziyaret eden YTB, Almanya’ya göç eden ilk nesil kişilerden “Rıdvan Amca”yı da Essen’deki evinde sevindirmeyi ihmal etmedi.

STK’lar, Gençler, İş İnsanları Ve Kanaat Önderleri İle İftarlar

YTB Başkanı Abdullah Eren, İsviçre Türk Toplumu’na dâhil dernekler, gençler, iş insanları ve kanaat önderleri ile iftar programında bir araya geldi. Program sonrasında ise YTB Başkanı ve beraberindeki heyet, Türk dernekleri ile değerlendirme toplantısı yaptı.

Birleşik Krallık’ta yaşayan vatandaşlarımız, Ramazan ayı boyunca neredeyse her gün YTB tarafından düzenlenen veya desteklenen bir Ramazan etkinliğine katıldılar. Başkent Londra dâhil ülkenin farklı bölgelerinde kurulan 27 iftar sofrası vatandaşlarımızı gönül hoşluğuyla bir araya getirdi ve YTB’nin Birleşik Krallık çapında desteklediği projelerin ele alınmasına vesile oldu.

İsveç ise en kalabalık Ramazan ayı etkinliklerinden birine şahit oldu. Başkent Stokholm’de Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) iftarına 700 vatandaşımız ve Türk sivil toplumunun temsilcileri katıldı.

Bu yılki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Ramazan ayına denk gelmesi de YTB’nin Ramazan ayında yaptığı etkinlikleri çeşitlendirdi. Bir önceki yıl, yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına yönelik “Benim Bayramım” isimli bir resim yarışması düzenleyen YTB, bu yıl da yarışmaya gönderilen resimlerden bir video hazırlayıp Ramazan ayında düzenlediği çocuklara yönelik diğer etkinliklerde bu videoyu izleyicilere sundu.

Gönül Coğrafyasında Kardeşlik Ramazan’da da Yaşandı

Türkiye’nin tarihî ve kültürel yakınlığının bulunduğu ülkeler ve topluluklar ile ilişkilerinin pekişmesi doğrultusunda faaliyetler de üstlenen YTB, Ramazan ayını Kardeş Topluluklar ile paylaşmaya devam etti. Bir coğrafyadan diğerine, Türkiye’nin selam ve sevgilerini yanında götürdü.

Ramazan’ın ruhuna uygun olarak Kardeş Topluluklara da öncelik veren YTB, ilgili faaliyetlerini, kuruluşlarına önayak olduğu Türkiye Mezunlar Dernekleri ile işbirliğinde yürüttü. Filistin Türkiye Mezunları Derneği aracılığıyla Filistin’in Gazze bölgesindeki Türkiye mezunları ile iftar yapan YTB, Irak Türkiye Mezunları Birliği aracılığıyla da Irak Erbil’de Ramazan ayına özel gıda yardımında bulundu.

YTB Desteğiyle İftarlar

Bulgaristan’ın Ribnovo köyü, YTB tarafından desteklenen büyük bir iftar programına sahne oldu. İki bin kişinin katıldığı program, Ramazan bayramından önce bir bayram havası estirdi. Aynı coşku, YTB’nin 10 Nisan’da başlattığı “Gönül Köprüsü” kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 17 köyünde de vardı. YTB yetkililerinin ziyaret ettikleri köylerde toplamda 3 binden fazla kişi aynı sofrayı paylaştı.

YTB’nin Ramazan ayı faaliyetlerinden Afrika da elbette payını aldı. Somali’nin nitelikli insan gücünün yetişmesine büyük katkı sağlayan YTB’nin destekleriyle Somalili Türkiye mezunları iftar programında bir araya geldi. YTB ertesi gün aynı iftar sofrasını Somaliland’de de kurdu ve bu kez Somaliland Türkiye mezunları ile bir araya geldi.

Uluslararası Öğrenciler Ramazan’da Sıla Hasreti Çekmedi

Eğitim yıllarını Türkiye’de geçiren uluslararası öğrencilere YTB, Ramazan ayında sıla hasreti çektirmedi. Ankara ve İstanbul’daki ofisleri aracılığıyla Ramazan ayı boyunca uluslararası öğrencilere iftar verdi. YTB Başkanı Abdullah Eren öğrencileri evlerinde ziyaret ederek YTB’nin yakın ilgisini bizzat gösterdi.

Dünyanın Dört Bir Yanında Aynı Sofrada Buluştuk

YTB Başkanı Abdullah Eren, bu Ramazan ayında da YTB olarak dünyanın dört bir yanında kardeşlik iklimi içerisinde iftar sofraları kurduklarını kaydetti.

Vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları; Almanya, Birleşik Krallık, İsviçre ve İsveç gibi ülkelerde vatandaşlarla hasret giderdiklerini ifade eden Eren, “Ramazan ayında yurt dışındaki vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret gösterdik. Almanya ve İsviçre’de bizzat kendim vatandaşlarımızla beraberdim. YTB’deki mesai arkadaşlarım da diğer ülkelerdeydi. YTB olarak bu Ramazan, diasporamızın yoğun yaşadığı 4 ülkede binlerce vatandaşımız ve kardeşimizle 30’a yakın iftarda buluştuk.” dedi. Abdullah Eren bu vesileyle devam eden projeler hakkında da hem vatandaşlar hem STK’larla görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Uluslararası Öğrenciler Ve Mezunlarla İletişim Ramazanda da Devam Etti

Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik Ankara’da düzenlenen 5 bölgesel iftar programında Balkanlar, Orta Asya, Asya-Pasifik ve Afrika’dan gelen binlerce öğrenci ve aileleriyle bir araya gelindiğini belirten Eren, “İstanbul ofisimiz de İstanbul’daki 122 ülkeden binlerce öğrenciyi 28 gün boyunca iftar sofralarında buluşturdu.” şeklinde konuştu. Irak’tan Somali’ye,  Azerbaycan’dan Gazze’ye uzanan geniş bir coğrafyada Türkiye’den mezun olan öğrencilerin de unutulmadığını dile getiren YTB Başkanı Eren, Türkiye Mezun Dernekleri ile her zaman iletişim halinde olduklarını belirterek, “Mezunlarımızla hem iftar buluşmalarımızda hasret giderdik hem de ülkelerimiz arasındaki ilişkileri nasıl geliştirebileceğimiz hakkında da konuştuk, dertleştik” ifadelerini kullandı.

Aynı Sofrada Oturmaya Devam Edeceğiz

Son olarak Bulgaristan’da akraba topluluklarla; Batı Trakya ve KKTC’de soydaşlarla aynı sofrada buluşarak kucaklaştıklarını anlatan Abdullah Eren, “Müşterek değerler paylaştığımız kardeşlerimizle buluşmalarımızda adeta Bayramdan önce bir bayram havası yaşadık. Asırlara sari bağlarımızı inşallah gün geçtikçe daha da güçlendireceğiz. Ramazan boyunca gönül coğrafyamızdan 8 ülkede iftar buluşmaları yaptık; 3 ülkede de binlerce kardeşimize gıda yardımlarında bulunduk.” diye konuştu.

YTB tarafından dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen faaliyetlerin Ramazan Bayramı sonrasında da tüm hızıyla devam edeceğini söyleyen Eren, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, soydaş ve kardeş topluluklarımız, mezunlarımız ve Türkiye Burslusu uluslararası öğrencilerimiz ile daha da yakın olacağımız sofralarda oturmaya, platformlarda buluşmaya, büyük projeleri omuzlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Eren son olarak ise yurt dışında yaşayan vatandaşlar, soydaş, akraba topluluklar ve Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrenciler başta olmak üzere tüm İslam âleminin Ramazan bayramını kutladı.


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

4/B Sözleşmeli Personel Alımı Sınav Tarihleri Açıklandı

Perşembe, 28 Mart 2024

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

2024 Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından “Dost

Salı, 26 Mart 2024

hafiza
Hafıza

Birlik gazetesi sadece Makedonya çapında değil ulusalararası çapta da basılı medya tarihinde en uzun soluklu gazeteler arasın

Salı, 26 Mart 2024