Bağlar’ın 2. Sayısı, “Çizgiler, Sınırlar, İzler” Dosyasıyla Çıktı!

Cuma, Ocak 6, 2023

Gümülcine’den Mamuşa’ya, Dedeağaç’tan İştip’e, Kırcaali’den Velingrad’a, Prizren’den İskeçe’ye, Saraybosna’dan Zenica’ya, Üsküp’ten Gostivar’a, Mostar’dan Radoviş’e ve Durres’ten Konçe’ye uzanan çizgilerin, aşılan sınırların, sürülen izlerin, birleşen ellerin ve Türkçe söyleşen dillerin dergisi Bağlar, ikinci sayısıyla okurunu yeniden selamlıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı himayesinde yayımlanan ve Balkanlar’daki Türk edebiyatının önemli mecralarından biri olmaya aday Bağlar dergisi, 2. sayısıyla okurlarıyla buluştu. İlk sayısında Balkanlar’daki Türk edebiyatını ele alan Bağlar, 2. sayısında ise “Çizgiler, Sınırlar, İzler” dosyasıyla edebiyat yolculuğuna devam ediyor.

Bağlar; Kuzey Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Batı Trakya, Bosna Hersek ve Arnavutluk’tan genç yazarlarımızın müstakil deneme, öykü, şiirleriyle ve “Çizgiler, Sınırlar, İzler” dosyası için hazırladıkları dosya içerikleriyle birlikte okurlarına oldukça zengin bir sayı vadediyor.

Bağlar’ın bu sayıdaki konukları, Bosnalı Hattat Munib Obradoviç ve Balkanlar’ın önemli romancılarından Kim Mehmeti oldu. “Mânâya olan sevgimiz, onu bize en güzel hâliyle yazdırır.” diyen Munib Obradoviç, hüsnühattın mânâyla olan irtibatını ve sanatkârını terbiye eden yönlerini Bağlar ekibine anlattı. Dünyadaki hat ekollerini de değerlendiren Obradoviç, Bosna’nın hüsnühat alanında eski ihtişamlı günlerine kavuşmaya başladığını ifade etti.

“Eserlerimde ‘insan kalmanın’ zorluklarını anlatıyorum.” diyen Balkanlar’ın büyük romancısı Kim Mehmeti ise kendisine yoldaşlık eden çocukluk izlerini, ilk geçtiği sınırları, zihnini şekillendiren çizgileri ve tüm bunların yazarlık serüvenine kattıklarını Bağlar ekibiyle paylaştı.




“Çizgiler, Sınırlar, İzler”
dosyasında yazarlarımız ise; gelenekselden moderne uzanan hayat çizgilerini, kişisel yaşam alanımızı belirleyen sınırları, doğal güzellikleri sınır hâline getiren toplumsal kırılmaları ve savaşları, mekânlara nakşolan anıların izlerini, zıtlıkları belirginleştiren soyut sınırları, takip edilen ayak izlerinin önemini, yılların insan yüzünde bıraktığı izlerin anlamını ve ihlal edilen sınırlarda nöbet tutanları yazdı.

Gümülcine’den Mamuşa’ya, Dedeağaç’tan İştip’e, Kırcaali’den Velingrad’a, Prizren’den İskeçe’ye, Saraybosna’dan Zenica’ya, Üsküp’ten Gostivar’a, Mostar’dan Radoviş’e ve Durres’ten Konçe’ye uzanan çizgilerin, aşılan sınırların, sürülen izlerin, birleşen ellerin ve Türkçe söyleşen dillerin dergisi Bağlar, ikinci sayısıyla okurunu yeniden selamladı.


İlgili Haberler

sedep
SEDEP

Divanını Yakan Şair – Geceler Yalnız

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Bir yaz sıcağında incir ağacının altında serinlenirken koparılan incirin çekirdekleriyle zikir yaparak uyuya kalmak, derin bi

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Her şey Havva’yla Âdem’in cennetten gönderilmesiyle başladı.

Cuma, 10 Mayıs 2024