Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. Yılı Kapsamında YTB, Bosna’da Akademi Programları ve Yürüyüşler Düzenledi
Cuma, Temmuz 11, 2025
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı anısına bir dizi anlamlı etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikler kapsamında farklı ülkelerden gelen gençler, YTB koordinasyonunda tarihin en karanlık sayfalarından biriyle yüzleşti ve insanlık suçlarına karşı tek yürek oldu.

YTB tarafından her yıl yurt dışında üniversite eğitimi gören Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi öğrenci ve genç hukukçulara yönelik düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı (İHEP) ile Balkanlar’daki Türk edebiyatını ve Türkçe entelektüel mirası desteklemek amacıyla hazırlanan Bağlar dergisinin Yazarlık Akademisi bu yıl Bosna Hersek’te gerçekleştirildi.

Etkinlikler kapsamında ayrıca Bağlar dergisinin 10. sayısının tanıtımı yapıldı. Saraybosna’da düzenlenen programa; TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki ve çok sayıda davetli katıldı.
Program öncesinde YTB Başkanı Abdullah Eren, Bağlar Saraybosna Yazarlık Akademisi ve İnsan Hakları Eğitim Programı katılımcılarıyla birlikte Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in kabri ile Kovaçi Şehitliği’ni ziyaret etti.
Etkinlikte, İnsan Hakları Eğitim Programı katılımcısı Hale Keskin söz alarak konuşmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca Bağlar dergisi yazarları, derginin “30. yılında Srebrenitsa’yı Hatırlamak” dosyasından metinler sundular.

Programda konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin kültürel diplomaside üstlendiği role vurgu yaptı. Türkiye’nin gönül coğrafyasına uzanan yaklaşımına da dikkat çeken Kurtulmuş, “Türkiye sadece 86 milyondan ibaret değil. Türkiye, YTB, TİKA, YEE gibi kurum ve kuruluşları vasıtasıyla kültürel diplomasisini yurt dışında en iyi şekilde icra ediyor. Türkiye uzunca bir süredir içine kapanmışlığını son dönemlerde fevkalade güçlü bir şekilde aşarak dünyanın her yerinde, Balkan coğrafyası başta olmak üzere dostlarıyla, ahbaplarıyla, akrabalarıyla kendi gönül coğrafyasındaki insanlarla buluşmayı artık başarıyor. Bugün harekete geçmiş olan insanlık vicdanı, Gazze’de işlenen bu soykırımı da inşallah çok kısa bir süre içerisinde bir soykırım olarak kabul edecek ve dünya tarihine kaydedecektir” diye konuştu.

YTB Başkanı Abdullah Eren ise, Srebrenitsa’nın 30. yıl dönümünde YTB olarak 75 gençle Bosna’da bulunduklarını kaydederek şunları söyledi: “Srebrenitsa’nın 30. Yıl dönümünde YTB olarak 75 gencimizle buradayız. Balkanlar’ın 12 farklı ülkesinden gelen 50 genç yazar ve yazar adayının katılımıyla dört gün süren toplantılar neticesinde elde edilen birikimin Bağlar dergisi yayın hayatına ve bizatihi Balkanlar’ın edebi, düşünsel, kültürel ve tarihsel birikimine katkı sunacak hayırlı ve faydalı sonuçlar doğurduğuna sevinerek şahitlik ediyorum” diye konuştu.

Programın insan hakları boyutuna değinen Eren, gençlerin aldığı eğitimin önemini şu sözlerle ifade etti: “Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı kapsamında düzenlenen, 7 ülkeden 30 katılımcının iştirak ettiği İHEP programı çerçevesinde insan hakları, ırkçılık, ayrımcılık, İslam karşıtlığı ve Gazze’de işlenen insanlık suçlarına yönelik seminerler ile Saraybosna ve Srebrenitsa tarihine ilişkin dersler gören Türk diasporamızdan gençlerimizle bir arada olmaktan büyük kıvanç duyuyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Boşnak kardeşlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Bugün ise gençler, “Srebrenitsa Şehitleri İçin Defin Merasimi ve Resmî Anma Töreni”ne katılarak Potoçari’deki Memorial Center’ı ziyaret edecek.